Ergonomi i arbetet

Att arbeta på hotell innebär ofta en hel del tungt arbete. Man gör ofta samma arbetsuppgifter dag efter dag och det gäller att man ser över hur man arbetar för att kroppen ska må så bra som möjligt. Oavsett vilka arbetsuppgifter man har kan arbeta på ett mer eller mindre ergonomiskt sätt. Även Arbetsmiljöverket förespråkar ergonomiska arbetssätt.

Att lyft rätt

När man ska lyfta saker gäller det att göra arbetet på rätt sätt. Om man lyfter fel kan man skada ryggen. Ibland får man ett övergående ryggskott, men man kan också skada ryggen mer allvarligt. Men hur lyfter man egentligen rätt? Om man ska lyfta något tungt bör man böja knäna istället för ryggen. Det är sedan benen man lyfter med, inte armarna. Man bör sedan lyfta så nära kroppen som möjligt, och lyft samt eventuella höjdförändringar bör ske långsamt. Man bör absolut inte rycka eller kasta upp en sak från golvet upp till ståhöjd. Då är risken mycket stor att man skadar sig. Om det som ska lyftas ska bäras en sträcka är det allra bäst om man kan ordna en vagn eller liknande och köra föremålet på den.

Att dammsuga och moppa rätt

När man städar på ett hotell kan man inte komma ifrån att det är många möbler man ska städa under. Man ska dammsuga och moppa under sängar, stolar, bord och soffor varje dag på flera rum och även i de allmänna utrymmena. Men hur gör man det på ett bättre sätt? Det allra bästa är att lägga sig på knä och städa under möblerna. I vissa fall är detta dock inte möjligt. Man kan ha en knäskada som gör att man inte kan komma ner på knä. Då kan man istället huka sig ner så långt det går för att undvika att böja ryggen.

Träning är bra

Det är alltid bra att träna. Ju mer muskulös man är, desto mindre är risken att man blir skadad. Det kan också vara bra att träna upp sin smidighet och sin styrka. Då blir många arbetsuppgifter enklare att utföra. På många gym kan man också få tips och råd om hur man gör vissa rörelser mer ergonomiska. Där finns det möjlighet att träna med vikter av olika slag. Man kan dessutom be ett proffs titta på och ge råd direkt. Då är det ofta lättare att bryta skadliga vanor man lagt sig till med. Det är nämligen mycket lätt att ta till sig dåliga vanor, men svårare att bryta dem.