Liten rundtur i centrala Peru

Som barnfamilj är det vissa saker som blir viktiga under en resa, och dit hör inte minst boendet. Ska du åka till Peru, och vill undvika det överexploaterade området runt Cuzco och Machu Picchu, kan du med fördel ställa kosan mot Junin-regionen i den centrala delen av landet. Regionen bjuder på mycket varierad natur, från glaciärklädda bergstoppar till subtropisk djungel. Det finns inte mycket turister i regionen, men det beror inte på att det inte finns saker att upptäcka – inte minst talrika arkeologiska lämningar.

Den vanliga Peruturisten landar i Lima, stressar ner till Cuzco, betalar överpris för att se Machu Picchu tillsammans med några hundra andra européer och amerikaner, och stressar tillbaka till Lima för att eventuellt hinna med ett strandbesök. Gör dig själv en tjänst om du vill uppleva det genuina Peru: lämna guideboken hemma, ta bussen upp i Anderna och träffa det riktiga Peru.

Huancayo

Huancayo är det centrala Perus kommersiella och kulturella centrum. Staden ligger på 3300 meters höjd i Valle Mantaro. Dalgången utgörs av främst jordbruksmark. Det odlas bland annat potatis, majs, kronärtskockor och quinoa. Tack vare de rikliga vattendragen, som rinner ned från glaciärer runt dalen, finns det även många fiskodlingar i området. I Huancayo finns många hotell, från enklaste hospedaje upp till stora flerstjärniga hotell med Karuselldörrar.

Tarma

Några timmars bilfärd västerut från Huancayo ligger Tarma. Staden kallas för Andernas pärla, eftersom bergen runt staden omsluter denna likt musslans skal omsluter en pärla. Staden ligger ett par hundra meter lägre än Huancayo och närmare den subtropiska regionen väster om Anderna. Här finns det mycket olika sorters frukter. Det odlas även mycket blommor till marknader i Lima och Huancayo. Klimatet är lite behagligare än uppe på högplatån där Huancayo ligger. Tarma har flera fina och prisvärda hotell, och speciellt de som är inhysta i gamla koloniala hus rekommenderas.

La Merced

Åker du ett par timmar nordost om Tarma kommer du ned till La Merced. Staden ligger endast på 700-800 meters höjd. Alltså är temperaturen högre än i Tarma. Här odlas det kaffe, papaya, apelsiner, kassava, avokado och passionsfrukter bland mycket annat. La Merced har subtropiska omgivningar med djungel inpå knutarna. Den naturintresserade turisten hittar mycket att fascineras över i området. I La Merced finns det många hotell eftersom många peruaner gärna åker hit på semester. Casablanca är ett representativt hotell i staden. Staden grundlades av italienska immigranter och därför finns det en hel del italienska inslag i gatubilden.

Oxapampa

Ett par timmars färd norr om La Merced hittar du Oxapampa. Staden ligger nästan mitt i Peru, ungefär tusen meter högre än La Merced, men klimatet är fortfarande varmt. Här odlas framför allt kaffe, annars är området mest känt för sina stora boskapsfarmer vilket har lett till att de lokala rätterna ofta innehåller ypperligt nötkött. Staden grundades av immigranter från Tyrolen och Preussen, vilket syns på husen som ofta har byggts i Tyrolerstil, även om de ligger djupt in i djungeln. Ett utmärkt hotell i Oxapampa är Carolina Egg Gasthaus.

Hela Junin-regionen har tusentals historiska lämningar att besöka. De lokala maträtterna är alla utsökta och bör upplevas på plats.