Ankomst och avresa på hotellet

När man ska bo på hotell är det mycket vanligt att man bokar sin vistelse i förväg. Ofta bokar man ett par veckor innan vistelsen ska äga rum, men bokningen kan också ske senare. Redan när man bokar rum på ett hotell kan man framföra om man har några särskilda önskemål eller liknande kring rums-typ, incheckning med mera. Generellt sett kan man säga att man som gäst kan anpassa vistelsen mer ju tidigare man bokar sin övernattning.

Ankomst till hotellet

När man bokar ett hotellrum får man allt som oftast veta när hotellrummet är tillgängligt på ankomstdagen. Ofta kan man inte checka in före klockan 15, men hos vissa hotell kan man boka in tidig incheckning och då är rummet ofta tillgängligt redan klockan 12. Om man vet om att man inte blir så tidig när man kommer fram till hotellet kan det vara en mycket bra idé att varsko hotellet om det. Rummet är reserverat från klockan 15, eller annan angiven ankomsttid, Ofta hålls det reserverat fram till klockan 18. Om man som gäst då inte meddelat att man blir sen kommer rummet att avbokas och det finns stor risk att rummet tilldelas en annan gäst.

När man kommer till hotellet uppsöker man receptionen och checkar in. Om man är mycket sen och hotellet inte har en reception öppen dygnet runt kan man behöva ringa för att dörrarna ska öppnas. Många gånger lägger hotellpersonalen nyckeln i receptionen tillsammans med namn och nummer på den som bokat rummet. När man sedan kommer upp till sitt rum kan man börja känna sig som hemma.

Avresa

Om man har bokat ett rum för en bestämd tid, eller bara för en natt sker utcheckning ofta klockan 12 eller tidigare. Man kan också beställa sen utcheckning och då har man ofta rummet till omkring klockan 14. Om man har bokat ett rum för en veckas tid och väljer att åka hem tidigare måste man allt som oftast betala för hela vistelsen. Man kan också bara få betala för den tid man varit på hotellet, och för ytterligare ett dygn.

Om man istället bor på hotellet utan att ha meddelat en avresedag bör man meddela personalen att man inte tänker stanna senast klockan 18 dagen innan avresa. Om det å andra sidan är så att hotellet måste be gästen byta rum, eller om det är så att inga lediga rum finns måste gästen också få veta det senast klockan 18 dagen innan denne måste flytta.

Vid avresan är det viktigt att se till att man inte har glömt något på rummet. Om så trots allt sker brukar hotellet samla ihop sakerna och som gäst kan man sedan ringa till hotellet och antingen hämta sakerna eller få dem skickade till sig.