Olika typer av hotell

När man ska bo på hotell kan man hitta flera olika typer av sådana med varierande prisklasser. Ofta benämns dessa olika typer av boenden med olika namn. Här nedan tänkte vi gå igenom vad det är som skiljer hotell från vandrarhem, bed and breakfast samt guest house.

Hotell erbjuder all service

Ett hotell är vad de flesta känner till. På ett sådant erbjuds och ingår oftast all service såsom sängkläder, städning, room service och dygnet runt reception. I vissa fall ingår även frukost. Detta kan vara valbart och kan ibland köpas till för en viss summa pengar. Den som själv önskar starta ett hotell kan välja att ta ett företagslån för att kunna finansiera det hela.

Vandrarhem

Vandrarhem är enklare typer av hotell. Dessa brukar vara billigare och servicen är vanligtvis inte lika hög som på ett hotell. På ett vandrarhem är room service inte inkluderat och man brukar få betala en mindre avgift om man önskar låna sängkläder. Även städningen kan man vanligtvis välja om man vill betala extra för eller om man vill sköta själva. Det är heller inte självklart att det finns någon personal tillgänglig dygnet runt på ett vandrarhem, utan här är det ofta självservice som gäller. Nu för tiden är det till och med vanligt med koder till rummen för att personal inte ska behöva finnas på plats. För den som vill hitta mysiga vandrarhem finns en lista på Expressen att kika på där bästa vandrarhemmen i Sverige utsett för år 2018.

Bed and breakfast

Bed and breakfast är många fall mysiga ställen som är mindre än vandrarhem och hotell. Många gånger är det familjer som har ett rum eller ett litet hus i trådgården som de hyr ut till gäster som är förbipasserande. Som man hör på namnet är bed and breakfast en plats där man får tillgång till båda rum med säng och frukost på morgonen. Ibland kan man ha tillgång till delat kök och i många fall är dusch och toalett delat med andra, detta kan dock variera från ställe till ställe.

Guest house

Denna typ av boenden är inte så vanlig i Sverige men utomlands, speciellt i Asien, är det en vanlig form av boende för resenärer. De ställen som kallas för guest house är oftast rum i en familjeägd bostad. Det vill säga att den som hyr in sig i ett guest house blir som en inneboende i en familj där man delar sällskapsytor med familjen samt umgås med familjemedlemmarna under vistelsen. Detta är oftast ett av de billigaste alternativen för den som är ute och reser och det är kanske också det alternativ som ger resenären mest kulturutbyte med platsen den befinner sig på. De familjer som har guest house-boenden är oftast mycket vänliga och måna om sina gäster.