Städning

En mycket frekvent arbetsuppgift på hotell är att städa. Alla hotellrum ska städas, toaletter ska bli rena, köket ska vara rent och allmänna utrymmen ska hållas fräscha. Det ger ett gott intryck för både nya och gamla gäster. En besökare som ska övernatta på hotellet som möts av en smutsig lobby kan ganska snart börja undra över om hotellrummet är lika smutsigt.

Att städa hotellrum

Alla hotellrum ska vara rena och fräscha när en gäst kommer till rummet. En van städare gör vanligen rent ett rum på ett par minuter. Den städning som görs är renbäddning, nya handdukar, damning och golvrengöring. Ofta börjar städaren med att ta ut alla lakan och handdukar. Sedan bäddas sängen. Efter detta dammar städaren av alla ytor som bord, fönsterbräda, sänggavel och hyllor. Toalettens porslin skuras och nya handdukar hängs in. Efter detta dammsugs golvet i hela rummet, och till sist skuras golvet av med mopp.

Städning av toaletter

På ett hotell finns det väldigt många toaletter som ska städas. När man är van tar en toalett inte så många minuter att städa. Först fylls alla saker som tvål, papper och handdukar på. Eventuella soptunnor töms och sedan sprejas porslinet med rengöringsmedel. Toalettstolen och handfatet görs rent med trasor. Efter detta dammsugs golvet, och det torkas sedan av med golvmopp. Ofta används olika typer av bakteriedödande medel för att toaletten ska bli riktigt ren.

Allmänna utrymmen

Även de allmänna utrymmena ska rengöras ordentligt. Gästerna trivs inte speciellt bra om entrén och receptionen är smutsig. Här måste städarna se till att grus och annat försvinner från golvet. Ofta behöver det dammsugas flera gånger per dygn och golvet behöver också torkas för att hotellets bästa sida ska synas. Till de allmänna utrymmena räknas också konferenssalar, matsalen och andra sittytor. Allt detta har städarna ansvar för att hålla rent. Det är relativt lätt för vana städare som vet hur allt ska göras, var saker finns och så vidare. Om det kommer in en vikarie märks det dock ganska snabbt att denne inte har lika stor koll. Man måste vara självgående och kunna se vad som behöver göras innan gästerna tar sakerna i egna händer och börjar torka och städa. I matsalen ska borden till exempel alltid vara rena. Gästerna ska inte behöva ta en servett och torka av bordet innan de kan sätta sig och äta utan allt ska vara förberett.