Hotell eller vandrarhem?

Bland det viktigaste vid en resa är boendet. Boendet påverkar både hur vår upplevelse blir, men också hur mycket plånboken påverkas. Du kan ofta välja mellan att bo på ett hotell och ett vandrarhem. Vilket alternativ ska du välja? Och när?

Hotell och vandrarhem

Det som hotell och vandrarhem har gemensamt är att du kan bo där, samt att det finns olika standard på de olika boendena. På ett hotell får du alltid enskilt rum och oftast eget badrum. På ett vandrarhem kan du välja mellan olika storlekar på sovsalen eller eget rum. Det är också möjligt att boka ”privata rum” med ett visst antal sängar. Vissa vandrarhem är mycket enkla, bara en plats att sova på, medan andra är moderna och mycket fräscha. På engelska kallas vandrarhem för hostel, och det är också ett namn som delvis anammats på svenska för vandrarhem i större städer.

Hotell

Det kan kännas lyxigt att bo på hotell och är det bästa alternativet vid tillfällen som smekmånad, charter, om du behöver bo enskilt för att jobba eller om ekonomin inte sätter några gränser. På många hotell kan du också äta frukost och middag, och sitta i foajén med en kopp kaffe under dagen. Många hotell har också lyxiga detaljer, designmöbler, öppen spis och egentillverkade innerdörrar, som en vacker skjutdörr från gkdoor.se – vilket självklart passar både på hotell och hemma hos dig! Men, det är sådana detaljer och hantverk som gör vissa hotellvistelser till något extra.

Vandrarhem

Vandrarhem passar budgetresenären. Genom att bo på vandrarhem kan du vara ute på resande fot under längre tid. Det är också ett bra alternativ om ni är många, då ett vandrarhem oftast kan ta emot 25-30 personer utan problem – vid sängplatsbrist kan de enkelt ställa in några extra sängar på rummet. Vandrarhem är också bra för ensamresenären, då det är lättare att träffa nya personer på vandrarhem. Det är många (unga) som reser jorden runt och bor på vandrarhem och hostels, då det är ett billigt alternativ.

Hur många stjärnor vill du ha?

Hotell brukar graderas efter stjärnor, vilket gör det enkelt för besökare att hitta den nivå som de önskar. Vandrarhem har inte samma system, däremot finns så gott som alla vandrarhem, liksom hotell, på nätet. Alla de stora bokningssajterna erbjuder rating på boendena, så att du kan läsa på innan du bokar – både avstånd, men också hur prisvärt, rent och säkert som boendet är.

Att bo på hotell garanterar dig eget rum, men inte alltid att det är rent, att det finns serviceinriktad personal eller att det är säkert. Det finns sjabbiga hotell och mycket fina vandrarhem med hög standard. Det klokaste är att läsa recensioner och utgå från vad du vill få ut av resan. En natts sömn och sedan ut på stan eller ett eget rum och sedan en lång och god hotellfrukost?