En annan vanlig arbetsuppgift är att arbeta i hotellets matsal eller restaurang. Här arbetar man med att laga mat, göra kaffe, baka, servera eller visa gästerna till rätt bord.
Arbetet i restaurangen kan ofta vara mycket stressigt, speciellt under frukost och middag. När det är fullt i matsalen kommer det ofta in flera beställningar varje minut och det kan vara både varmrätter, desserter, förrätter, drinkar och annat. Det gäller att veta vart varje beställning ska och när det ska lagas för att alla vid bordet ska få sin mat i stort sett samtidigt. Det är mycket som ska klaffa för att det ska bli rätt. Som kock är det vanligt att man förbereder saker så att matlagningen sedan ska gå så smidigt som möjligt. Ofta får man därför börja sitt arbetspass i god tid innan restaurangen öppnar. Efter stängning ska köket städas, allt ska diskas och förberedas inför kommande arbetsdag. Det kan därför ta en hel del tid innan man verkligen kan avsluta sitt arbetspass. Ibland finns dock diskare och liknande anställda som tar hand om disk och annat efter att köket har serverat sin sista rätt.